Sharity, maatschappelijk organisatiebureau voor

Ondernemen met hart, hoofd en handen.


Thijs Ringelberg spreekt over 'De kunst van het vragen stellen'

Thijs werkt in zijn dagelijks leven op de Universiteit van Groningen. Daar doet hij promotieonderzoek in de filosofie naar de manier waarop mensen kennis aan elkaar overdragen, en wat voor rol culturele en morele waarden daarin spelen. Om die theorie wat meer in de praktijk te brengen, werkt hij daarnaast bij de Denksmederij: filosoferen in je eentje is leuk, maar filosoferen met een groep is nog veel leuker!

"Waarom zijn we doorgaans niet zo goed in het stellen van goede, scherpe vragen? Hoe komt het dat we snel zijn afgeleid en dat gesprekken soms uitmonden in discussie of het geven van ongevraagd advies? En vooral: hoe doen we het beter? Wat kunnen we leren van Socrates als het gaat om het voeren van goede gesprekken?

In deze inspiratiesessie tijdens de eerste netwerkbijeenkomst van Maatschappelijk Netwerk Ede nam Thijs ons mee in het hoe en waarom van de kunst van het vragen stellen. Op prikkelende en humorvolle wijze werden we geconfronteerd met onze eigen patronen en reflexen in gesprekken, én we maakten kennis met 3 socratische vaardigheden waar onze gesprekken direct van opknapten.

We leerden:
•    Waarom we niet zo goed zijn in het stellen van vragen.
•    Hoe je aan een vraag kunt zien of iemand met zijn aandacht bij jou is of bij zichzelf.
•    Welke gespreksvalkuilen er zijn, én welke de jouwe is.
•    Waarom vertragen belangrijk is.
•    Hoe je op een totaal andere manier kunt luisteren waardoor de goede vragen als vanzelf in je opkomen.
•    Hoe je goed, scherp en simpel kunt doorvragen op wat je gesprekspartner zegt.

Prikkelend, ontregelend en inspirerend!

terug naar nieuws
©2024 Sharity - REALISATIE: Schmeits websolutions